Η πλατεία Μιαούλη
Αυτονόητο σημείο συνάντησης για κατοίκους και επισκέπτες και τόπος βραδινής βόλτας,σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Ερμούπολης, μια από τις σπάνιες στην Ελλάδα πλατείες του 19ου αι. όπου “χτυπά” η καρδιά της πόλης. Η σημερινή ονομασία δόθηκε το 1889, μαζί με τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη.
Εκεί δεσπόζει το κτήριο του Δημαρχείου -από τα μεγαλύτερα της χώρας- έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, που θεμελιώθηκε το 1876. Στεγάζει εκτός από τις δημοτικές υπηρεσίες,τα δικαστήρια, το Αρχαιολογικό Μουσείο (με πρωτοκυκλαδικά και Βυζαντινά εκθέματα) και άλλους δημόσιους φορείς.
Στην πλατεία βρίσκονται επίσης το Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων που φιλοξενείται στο Μέγαρο Λαδόπουλου, το Πνευματικό κέντρο και η Δημοτική Βιβλιοθήκη που διαθέτει σπάνιο υλικό με την ιστορία της Σύρου.
Παλιό Λιμάνι
Στην αριστερή πλευρά του όρμου δίνουν μια νότα πολιτισμού το Τελωνείο και οι παλαιές Αποθήκες Διαμετακόμισης που χτίστηκαν στα 1834-1839,σε σχέδια του Ι.Β. Ερλάχερ με την επιστασία του Βίλχελμ φον Βάιλερ. Σήμερα εκεί στεγάζονται το Λιμεναρχείο άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Επίσης η Πινακοθήκη Κυκλάδων, ( τηλ. 2281080918) η οποία φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις και δικές της συλλογές (είσοδος από την πίσω πλευρά του κτιρίου). Εκεί κοντά στο κτίριο όπου παλαιότερα στεγαζόταν το πρώτο Τηλεγραφείο της Ελλάδας,λειτουργεί η Σχολή Εμπορικού Ναυτικού.
Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου τηλ: 22810-88487
Ένα από τα παλαιότερα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας,αφού ιδρύθηκε το 1834-35. Από το 1899 στεγάζεται σε 4 αίθουσες του Δημαρχείου της Ερμούπολης και προσφέρει ανεξάρτητη είσοδο από την ιστορική πλατεία Μιαούλη. Φιλοξενεί σήμερα ευρήματα από έναν από τους σημαντικότερους του Πρωκυκλαδικού πολιτισμού: τον οικισμό της Χαλανδριανής Σύρου – που χρονολογείται στο β΄ μισό της 3ης χιλιετίας π.χ. (2400/2300-2100 π.Χ.)- αλλά και ανάγλυφα από την Αμοργό,την Κύθνο και μικροαντικείμενα από διάφορους άλλους τόπους (Αίγινα, Βοιωτία κ.α.).
Στο χώρο του μουσείο λειτουργεί και έκθεση του αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα.
Θερινό ωράριο μέχρι 31 Οκτωβρίου, καθημερνά 08:00 – 20:00.
Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης τηλ:22810-84762 & 81243
Λειτουργεί από τον Μάιο του 2000 στο Χρωματουργείο Κατσιμαντή και στο γειτονικό Σκαγιοποιείο Αναιρούση, απέναντι από το Νοσοκομείο Σύρου. Πάνω από τετρακόσια σπάνια τεκμήρια από τη βιομηχανική κληρονομιά της Ερμούπολης, χάρτες και εικόνες από το τέλος του 17ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα, ζωγραφικοί πίνακες συριανών καλλιτεχνών και ομοιώματα πλοίων, είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα.
Η Βιβλιοθήκη της Ερμούπολης τηλ: 22810-88089
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμουπόλεως στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα (1863-1865), στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, άλλωτε γνωστό ως Λέσχη “Ελλάς”.
Θέατρο Απόλλων 22810-85192
Έμβλημα της οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης , στα μέσα του 19ου αιώνα, ένα από τα παλαιότερα κλειστά θέατρα των νεότερων χρόνων και ένα από τα εντυπωσιακότερα αρχιτεκτονικά στολίδια της Σύρου. Βρίσκεται στην πλατεία Βαρδάκα,πίσω από την κεντρική πλατεία Μιαούλη και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Θεμελιώθηκε το 1862 και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες το 1864, σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα της Λέσχης, Pietro Sampo, υπό την ευθύνη του Δήμου.
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου
Ο μεγαλοπρεπής ναός θεμελιώθηκε το 1849 σε σχέδια του Γ. Μεταξά, και εγκαινιάστηκε επισήμως το 1870. Σε σχήμα σταυρού,τοποθετημένος σε υπερυψωμένη αυλή με μαρμάρινο στηθαίο, ανήκει στον τύπο της βασιλικής με τρούλο. Επιβλητική σκάλα ύψους 4 μ. οδηγεί στο ολομάρμαρο κεντρικό τμήμα της πρόσοψης, που έχει στο ισόγειο πρόπυλο με μορφή στοάς σε τέσσερις ιωνικούς κίονες και δυο παραστάδες με κορινθιακά επίκρανα.
Ιερός Ναός Αναστάσεως
Αφιερωμένη στην «Ανάσταση του Έθνους», υψώνεται στην κορυφή του λόφου “Δήλι”, η ορθόδοξη εκκλησία μοιάζει να αντισταθμίζει τη δεσπόζουσα μορφή του καθολικού Σαν Τζώρτζη στον λόφο της Άνω Σύρου. Θεμελιώθηκε το 1873, σε σχέδια του Δημ. Ελευθεριάδη, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις το 1909. Είναι ναός με κάτοψη σε σχήμα σταυρού και με τρούλο, μάλλον βαρύς, με τοιχοδομία λαξευτή και οδοντωτές ταινίες από τούβλα στις όψεις και γύρω από τα μαρμάρινα πλαίσια των ανοιγμάτων. Στο εσωτερικό χωρίζεται με τοξοστοιχίες και πεσσούς σε τρία κλίτη, έχει αρκετά νεοκλασικά στοιχεία: τέμπλο, ιωνικοί κίονες του γυναικωνίτη κλπ., ξυλόγλυπτο άμβωνα (αντίγραφο του άμβωνα του Αγ. Νικολάου) και θρόνο, αλλά και πολλές φορητές εικόνες του 19ου αι.
Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου
Ο πρώτος ναός χτίστηκε το 1200 μ.Χ και έκτοτε ξαναχτίστηκε τρεις φορές. Ο σημερινός ναός χρονολογείται από το 1834, είναι δείγμα τρίκλιτης βασιλικής και κοσμείται από εξαιρετικές εικόνες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η «Παναγία της Ελπίδος» στην οποία οι Καθολικοί Συριανοί αποδίδουν μεγάλη ευλάβεια. Το 1652 έγινε Μητρόπολη. Ο επίσκοπος Ανδρέας Κάργας απαγχονίστηκε από τους Τούρκους το 1617 μαζί με το γραμματέα του.
Τότε είναι που καταστράφηκαν και τα περισσότερα αρχεία της Επισκοπής. Ό,τι διασώθηκε από τότε φυλάσσεται στο Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής, όπου υπάρχουν σημαντικότατα έγγραφα που αφορούν στην ιστορία του νησιού.
Παλαιό Κάστρο
Η Άνω Σύρος δημιουργήθηκε σταδιακά από τον 8ο αιώνα και πήρε την σημερινή της μορφή το 13ο αιώνα. Χτισμένη πάνω στα βράχια αποτέλεσε φυσικό φρούριο & προστάτευε τους πρώτους κατοίκους του νησιού, από τις διαφόρων ειδών επιδρομές. Στις μέρες μας σώζονται κάποιες από τις πύλες του κάστρου που αποτελούν την είσοδο στον οικισμό.
Μουσείο Βαμβακάρη – Άνω Σύρος
Το Μουσείο Μ. Βαμβακάρη ιδρύθηκε το 1995 σε μία παλιά κατοικία στο κέντρο της Άνω Σύρου, η οποία αναπαλαιώθηκε προκειμένου να φιλοξενήσει τα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου τροβαδούρου, ο οποίος γεννήθηκε στην Άνω Σύρο το 1905 και πέρασε εκεί τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Στο μικρό αυτό μουσείο φυλάσσονται ορισμένα από τα λιγοστά προσωπικά αντικείμενα του κορυφαίου Έλληνα ρεμπέτη – λαϊκού συνθέτη, αλλά και χειρόγραφα των τραγουδιών πάνω σε πρόχειρα χαρτιά, τα οποία ευγενώς παραχώρησαν οι συγγενείς του.
Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων
Η έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων, έχει δημιουργηθεί στην Άνω Σύρο με σκοπό να φυλαχτούν αντικείμενα και επαγγελματικά εργαλεία, βιβλία θρησκευτικού χαρακτήρα, ιστορικά έγγραφα και παλαιοί πίνακες. Τα περισσότερα από τα εκθέματα της έκθεσης έχουν παραχωρηθεί από δημότες της Άνω Σύρου και προσελκύουν επισκέπτες με ειδικά ενδιαφέροντα.
Λαζαρέττα (Λοιμοκαθαρτήριο)
Κατασκευάστηκε το 1837 και σε σχέδιο του Βάιλερ στη θέση Πηδάλι με δημόσια δαπάνη και υπό την επίβλεψη του Λ. Ζαβού.Στα μέσα του 19ου αιώνα η πολιτική του λοιμοκαθαρτηρίου εγκαταλείφτηκε και σιγά σιγά το κτίριο ερήμωσε. Στα τέλη του ιδίου αιώνα άρχισε να επαναλειτουργεί ως φυλακή, πρακτική που κράτησε μέχρι τα μεταπολεμικά χρόνια. Το 1908 χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει το Άσυλο Φρενοβλαβών το οποίο είχε ιδρύσει η «Φιλάνθρωπος Επιτροπή Ερμουπόλεως». Στην μετά εμφυλίου εποχή, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως ο προθάλαμος κράτησης πολιτικών κρατουμένων στον δρόμο προς την Γυάρο.
Το διώροφο κτίριο κάτω από το λοιμοκαθαρτήριο χτίσθηκε μαζί με αυτό και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως αποθήκη. Αργότερα το χρησιμοποίησε η εταιρεία Eastern και για αυτό έμεινε στην ιστορία γνωστό ως Τηλεγραφείο. Το συγκρότημα ανήκει στον Δήμο Ερμούπολης.
Ενυδρείο – Κίνι
Το Ενυδρείο, στον παραθαλάσσιο οικισμό Κίνι, έχει δημιουργηθεί με σκοπό να φέρει σε επαφή τους επισκέπτες με τον θαλάσσιο κόσμο του Αιγαίου. Είναι μικρής κλίμακας και παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά είδη ψαριών και άλλων θαλασσίων οργανισμών που συναντάμε στις ακτές του νησιού.
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την θαλάσσια ζωή στην περιοχή και στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου, αλλά και για τις θαλάσσιες δραστηριότητες των ανθρώπων του νησιού όπως τα εργαλεία και τα παραδοσιακά σκάφη που χρησιμοποιούν.
Με εκπαιδευτικά σεμινάρια και προγράμματα που γίνονται όλο τον χρόνο, γίνεται προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σε θέματα περιβάλλοντος.
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
ΑΠΟ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10:00 – 15:00
ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 10:00-14:00 & 18:00 – 21:00
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΛΕΙΣΤΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 10:00-14:00 & 17:00-20:00
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00-17:00
ΤΕΤΑΡΤΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΛΕΙΣΤΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 09:00-14:00
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 08:00-16:00
ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 11:00-14:00
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14:00-19:00
ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ & ΠΕΜΠΤΗ 09:00-14:00
ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 15:00-20:00